Nickelodeon Türkiye
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Merhaba! Bazı arkadaşlarımız videoları izleyemediği konusundaki şikayetleri bildirmişler. Nickelodeon Türkiye, bir forum sitesidir. Her kullanıcı kendi yazdığı ve yayınladığı mesajlardan
sorumludur. Bazı videolar, telif hakları sebebiyle internet ortamından kaldırılmıştır. Bazılarına ise erişim engeli getirilmiştir. Bunun Nickelodeon Türkiye ile hiçbir bağlantısı olmayıp, durum
video yayıncılarından kaynaklanmaktadır. Üyelerimize ve ilgilenenlere duyrulur.


 

 Lollipop

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
SinEnis
Moderatör
Moderatör
SinEnis


Kayıt tarihi : 18/05/10
Mesaj Sayısı : 3513
Paylaşım Puanı : 3554
Yaş : 24

Lollipop Empty
MesajKonu: Lollipop   Lollipop Icon_minitimeÇarş. Ağus. 18, 2010 5:16 pm

Lollipop

Lollipop Wwyvxc8cath

Yazarı : Christine NÖSTLINGER
Yayınevi : Günışığı Kitaplığı
Çevirmen : Necdet NEYDİM
Basım Yeri / Tarihi : Istanbul / 2004 - Şubat
Sayfa Sayısı : 102

KİTAP HAKKINDA
Çocuk edebiyatında günümüzde Alman ekolü denilince en öne çıkan ismlerden biridir Christine Nöstlinger. Bugüne kadar, Türkçeye Günışığı Kitaplığı’nca kazandırılan üç kitabı var Nöstlinger’in. Hepsi de birbirinden eğlenceli ve farklı çocuk kitapları.

Nöstlinger’in yazın tarzı çocuk edebiyatına kazandırılmış en özgün tarzlardan biridir; çünkü çocuk edebiyatını, özellikle Avrupa merkezli, ele aldığımızda gelişim sürecinde fikren hakim olan yaklaşımın ya da çocuklara bakış açısının toplumun ve zamanın siyasal ve sosyal olaylarına göre şekillendiğini görüyoruz. Bu çoğu zaman didaktik bir söylem ya da zorlayıcı bir “rol” öğretisi şeklinde kendini belli etmiş. Bir çocuğun “nasıl” bir insan olması “gerektiğinin” direktiflerini veren bir mantalitenin ürünleri olmuşlar. İşte, Nöstlinger’in bireysel duruşunun yeniliği ve çekiciliği de burada kendini belli ediyor. Edebiyattaki ve gerçek yaşamdaki bütün “olmalı” gereklilik kiplerinden kendini arındırmış bir fikir anlayışı var Nöstlinger’in. Onun hikayelerinde birbirinden garip fantastik karakterler, anneleri ve babalarını eleştiren çocuklar, otorite merkezi olma meselesini “fazlasıyla” abartınca ağzının payını alan ebeveynler var. Zihnindeki eleştiri mekanizmasının iyi çalıştığını ama o mekanizmanın çalışırken ortalığı kırıp dökmek yerine, yerinde bir filtreleme ile hikayeyi daha da eğlenceli kıldığını söylemekte fayda var.

Yeni kitabı Lollipop’ta da böyle bir anlayışla kurgulamış kitabını yazar. Hikayenin merkezinde, kendisine “Lollipop” gibi bir isim takmaktan geri durmayacak bir çocuk var. Asıl ismi Victor-Emanuel Meier ama onun bu ismi pek taktığı(!) da söylenemez. Evlerinin giriş katındaki bakkal Otto’dan satın aldığı lollipop adındaki şekeri yalayıp incelttikten sonra şekeri, aldığı o ince şeffaf haliyle, bir gözüne tutuyor ve şekerin içinden kime bakarsa baksın o kişinin ona doğruları söylediğine inanıyor. Eh, böyle bir inacı olduğu için de ismini Lollipop yapması onun için pek de garipsenecek bir durum değil! Pek fazla arkadaşı yok Lollipop’un, hatta hemen hemen hiç arkadaşı yok! Bulduklurından da ya kendisi sıkılıyor ya da onlar onu terk ediyorlar. Ailesiyle sorunları var Lollipop’un; çünkü babasını neredeyse hiç görmüyor, annesiyse fazla kazandırmayan bir işte çalıştığı için hayat mücadelesine dalıp gitmiş durumda. Bunun yanı sıra, ablasıyla sürekli kavga ediyor ve anneannesi hizmetçilik yaptığı için bunu insanlardan saklamak zorunda hissediyor kendini. Kısacası ona göre bu korkunç bir hayat. Lollipopu da olmasa ne yapacağını şaşırır durumda. İşte, böyle zor günlerden birinde yalayıp incelttiği lollipopu ona yardım etmeyince Lollipop, yaşadıklarına çok daha farklı bir gözden bakma kararı alır: kendi gözünden!

Bu kitap yaşam şartları ne kadar zor olursa olsun bir çocuğun kendi kendine “başarabildiklerini” çok anlamlı bir şekilde gözler önüne seriyor. Lollipop’daki yaramaz şeker çocuk, bize, sorunlu ya da anlaşılmaz olsa da bir insana iyi davranılır ve özgür bırakılırsa kötü olan her şeyin iyi olacağını anlatıyor. İdeal olanın doğallık olduğunu, hepimizin birer insan olarak hata yapabileceğimizi, fakat her türlü hatanın da bir şekilde düzeltilebileceğini biz bu küçük erkek çocuğundan öğreniyoruz.

Küçüklerin okurken hem gerçekten eğlenecekleri hem de bir şeyler öğrenebilecekleri ender çalışmalardan Lollipop!

Alıntıdır...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Lollipop
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Ilan Tenenbaum Feat Jerique - Sweet Like A Lollipop

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Nickelodeon Türkiye :: Nickelodeon Dışı :: Nickelodeon Türkiye Kütüphanesi-
Buraya geçin: