Nickelodeon Türkiye
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Merhaba! Bazı arkadaşlarımız videoları izleyemediği konusundaki şikayetleri bildirmişler. Nickelodeon Türkiye, bir forum sitesidir. Her kullanıcı kendi yazdığı ve yayınladığı mesajlardan
sorumludur. Bazı videolar, telif hakları sebebiyle internet ortamından kaldırılmıştır. Bazılarına ise erişim engeli getirilmiştir. Bunun Nickelodeon Türkiye ile hiçbir bağlantısı olmayıp, durum
video yayıncılarından kaynaklanmaktadır. Üyelerimize ve ilgilenenlere duyrulur.


 

 Robotlar

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
SinEnis
Moderatör
Moderatör
SinEnis


Kayıt tarihi : 18/05/10
Mesaj Sayısı : 3513
Paylaşım Puanı : 3554
Yaş : 24

Robotlar Empty
MesajKonu: Robotlar   Robotlar Icon_minitimePtsi Ağus. 16, 2010 4:23 pm

Robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihazdır. Robotlar doğrudan bir operatörün kontrolünde çalışabildikleri gibi bağımsız olarak bir bilgisayar programının kontrolünde de çalışabilir. Robot deyince insan benzeri makineler akla gelse de robotların çok azı insana benzer.
Günümüzde robotların en büyük kullanım alanı endüstriyel üretimdir. Özellikle otomotiv endüstrisinde çok sayıda robot kullanılır. Bunların çoğu kol şeklindeki robotlardır. Bunlar parçaları monte eden, birleştiren, kaynak ve boya yapan robotlardır.
Evlerde robot kullanımı giderek artmaktadır. Evlere giren ilk robotlar Furby, AIBO gibi oyuncaklardır. Başta ABD'de olmak üzere ev işlerine yardımcı olan robotların kullanımı da giderek yaygınlaşmaktadır. Yerleri kendi kendine süpüren robot elektrik süpürgeleri büyük talep görmektedir.


M. Ö. 250 Ctesibius of Alexandria hareket edebilen figürlerle organlar ve su saati imal etti. 1495 Leonardo da Vinci lk insansı robotu dizayn etti ve muhtemelen de imal etti. Robot oturabiliyor, kollarını sallayabiliyor ve esnek boyun yapısı ile başını hareket ettirebiliyordu. 1738 Jacques de Vaucanson birkaç makina imal etti; flüt çalar, fülüt ve davul çalar ve bir ördek. Buradaki ördek kanat çırpabiliyordu ve ötebiliyordu. 1773 Pierre ve Henry Louis Jaquet Droz, yazabilen ilk makineyi icat etti.

1801 Joseph Jacquard, delikli kartlar ile çalıştırılan bir tekstil makinesini icat etti. 1865 Frank Reade Jr. , Steam Man'ın elektrikli versiyonu Elektrik Adam'ı icat etti. 1942 DeVilbiss Şirketi için ilk programlanabilir boya püskürten makina Willard Pollard ve Harold Roselund tarafından yapıldı. (US Patent No. 2,286,571). 1960 (AMF Corp. şirketi ilk silindirik robot Versatran'ı pazarladı. Robot Harry Johnson ve Veljko Milenkovic tarafından dizayn edildi. 1961 UNIMATE kullanımdaki ilk endüstriyel robot oldu. New Jersey'deki General Motors fabrikasında kullanıldı. 1963 Bilgisayar kontrollü ilk yapay robot kolu geliştirildi.Bu kol elverişsiz durumlarda kullanılmak üzere dizayn edilmişti. 1965 Victor Scheinman ve Larry Leifer Orm adını verdikleri hava kontrollü robot kolu geliştirdi. Orm Norveç dilinde sinek anlamına gelmektedir.
1968 Marvin Minsky dokunaç kolunu yaptı. Bu kol bir insanı kaldırabiliyordu.
1970 SRI International yapay zekayla kontrol edilen ilk robot olan Shakey'i yaptı. 1973 Edinburgh Universitesinin robotu Freddy yapıldı. Robotun yapım çalışmaları 1966 senesinde başlamıştı ancak fon yetersizliğinden yarıda kesilmişti. 1974 Silver Arm David Silver tarafından imal edildi. 1975 Victor Schenman Puma'yı (Programmable Universal Manipulation Arm) geliştirdi. 1979 1967'den beri süren çalışmalar sonucunda "The stanford Cart" (stanfford at arabası), herhangi bir insan yönelndirmesi olmadan sandalyelerle dolu bir odayı geçti. Bir televizyon kamerası arabanın üzerine yerleştirilmişti, kamera farklı açılardan fotoğraflar çekiyor ve çektiklerini bilgisayara yolluyordu. Bilgisayar araba ve yol üzerindeki engeller arasındaki mesafeyi ölçüyordu. 1982 İlk endüstriyel robot. Bu robotun 6 ekseni ve bir tutucusu vardı. Daha sonra GIL-1 adı verilen bu robotu Zami Aberman adlı bir mühendis dizayn ve imal etmişti. 1989 Robomatix firması lazer kesim için ama özellikle otomotiv endüstrisi için endürstriyel robot imal etti.. 1994




Robot

Robot denildiği zaman aklımıza, insan gibi yürüyen, insan davranışları sergileyen, daha da önemlisi insan gibi düşünen ve karar verebilen makinalar geliyor. Bu düşüncede, seyrettiğimiz bilim kurgu filmlerin çok büyük etkisi var. Yıllar önce izlediğimiz ve hala da zevkle yeni bölümlerini takip ettiğimiz Yıldız Savaşları (Star Wars) filmi kahramanlarından C3P0, bu robotlara örnek verilebilir.
Bizler bu filmleri seyrederken, günlük hayatımızda olmasa da fabrikalarda robotlar kullanılmaya başlandı. Bunlara en güzel örnek, fabrikalarda parça taşıyan, boya ya da kaynak yapan Robot Kollar. Düşlediğimiz insan görünümündeki robotlardan farklı olan ve insanın yalnızca koluyla benzerlik gösteren bu robotlar, günümüzde üretimin yoğun ve hassas olduğu birçok fabrikada kullanılıyor ve monoton işleri insanlara bırakmadan sabırla yapıyor.
Tarihçesi
Robot kelimesi ilk olarak 1920 yılında kullanılmış olsa da, robotlara ait ilk kavramlar ve robot benzeri ilk makinalara ait bilgiler M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Eski Mısır, eski Yunan ve Anadolu medeniyetlerinde otomatik su saatleri benzeri makinaların geliştirildiği bilinmektedir.
Homerus’un İlyada eserinde insan yapımı kadın hizmetçiler anlatılmaktadır.
M.Ö. 100 yıllarında yaşamış olan İskenderiye’li bir mühendisin otomatik açılan kapılar, fiskiyeler vb düzenekleri su ve buhar gücü ile çalıştırdığı eski kitaplarda yazılmaktadır.
Daha yeni çağlarda Leonardo da Vinci’nin yürüyen mekanik aslanı olduğu söylenmektedir.



Bu süreç içinde özellikle batı dünyasında iyi bilinmeyen El Cezeri’nin (MS 12 yy) robot teknolojisi konusunda çok sayıda ve zamanına göre çok ileri öneri ve uygulamaları bulunmaktadır.
El-Cezeri

Artuklu Türklerinin Diyarbakır’da hüküm sürdüğü yıllarda yaşayan El-Cezeri’nin (Bediüzzaman Ebü’l İz İbni İsmail İbni Rezzaz El Cezeri) 1136-1206 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. El-Cezeri 32 yıl Artuklu sarayında mühendislik yapmış ve zamanına göre çok ileri düzeyde teknoloji içeren ve otomatik olarak çalışan çok sayıda düzenek kurmuştur. Cezeri' nin mühendislik açısından büyük önem taşıyan eserinin orijinal adı, Kitab-ül Cami Beyn-el -İlmi ve'l-Ameli en Nafi Fi Sınaatil Hiyel (mekanik hareketlerden mühendislikte faydalanmayı içeren kitap) olarak bilinmektedir. Eserin başka isimleri de bulunmaktadır.
Kitab-ül Hiyel 6 bölümden oluşmaktadır:
1.Bölüm: Binkam (su saati) ve finkanların (kandilli su saati) saat-ı müsteviye ve saat-ı zamaniye olarak nasıl yapılacağı hakkında 10 adet şekil.
2.Bölüm: Çeşitli mutfak eşyalarının yapılışı hakkında 10 adet şekil.
3.Bölüm: Hacamat (kan aldırma) ve abdestle ilgili ibrik ve tasların yapılması hakkında 10 adet şekil.
4.Bölüm: Havuzlar, fıskıyeler ve müzik otomatları hakkında 10 adet şekil.
5.Bölüm: Sığ bir kuyudan veya akan bir nehirden suyu yükselten düzenekler hakkında 5 adet şekil.
6.Bölüm: Birbirine benzemeyen muhtelif şekillerin yapılışı hakkında 5 adet şekil.



Alıntıdır...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Robotlar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Nickelodeon Türkiye :: Nickelodeon Dışı :: Nickelodeon Türkiye Kütüphanesi-
Buraya geçin: