Kuruluşu
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.2. Dünya Savaşı''nı izleyen yeniden kalkınma döneminde ortaya çıkan Detaylı bilgi için bakınız: II. Dünya Savaşı
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.Avrupa'da işbirliği düşüncesi, başlangıçta Doğu-Batı arasındaki anlaşmazlıktan geniş ölçüde etkilendi. Doğu bloku ülkelerinin karşı çıktıktan Avrasya olarak bilinen eski dünya kıtasının batısındaki büyük yarımada olan Avrupa, Sami dillerde Erep (yahut Irib) Güneşin Battığı taraf anlamına gelir. Fenikelilerden Yunanlılara geçen bu ad, Yunanca'da Europa olmuş ve Ege Denizi'ne göre batıda bulunan ülkelere bu ad verilmiştir.
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.
Marshall Planını uygulamak için Marshall Planı; buna katılmak isteyen her Avrupa ülkesine Amerikan mali yardımı, malzeme ve makinasını öngörüyordu. Türkiye dahil 16 Avrupa ülkesinin üyeleri 22 Eylül'de Amerika'ya sunulmak üzere bir Avrupa Ekonomik Kalkınma Programı hazırladılar. Bu program üzerine Amerika 3 Nisan 1948'de Dış Yardım Kanunu'nu çıkardı.
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.1948'de Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü (EEC),
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.1949'da
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.Avrupa Konseyi kuruldu. Bunları 5 Mayıs 1949'da, Avrupalı 10 devletin katılımıyla kurulan bir birliktir. Bunlar: Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda, İrlanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg ve Norveç'tir. Birliğin amacı, üye ülkelerin ortak mallarını ve ilkelerini korumak, yayma; iktisadi gelişimlerini sağlamak amacıyla, aralarında daha sıkı bir işbirliği oluşturmaktır.
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.1952'de ESCS izledi; bu tek tek hükümetlerden bağımsız olarak karar verebilen ilk uluslararası kuruluştu.
ECSCnin baransı pek büyük olmadı. Özellikle Fransanın geniş kapsamlı uluslararası güçlere karşı olması ve örgütün çelik endüstrisindeki kartellere karşı durabilecek kadar güçlü olmaması yüzünden, öncü niteliğinin getireceği sonuçlara ulaşılmadıysa da ekonomi politikası alanında işbirliğine yönelik ilk adımlar atıldı ve
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.1957'de
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.Roma'da AET ve Euratomun kurulmasını sağlayan anlaşmalar imzalandı.
AET, İtalya’nın başşehri. Tiren Denizi’nden 24 km içeride yer alır. Tarihi zenginlikleriyle meşhur olmasının yanı sıra, Katolik Kilisesinin idarî ve ruhanî merkezidir. Yüzölçümü 1508 km2 ve belediye olarak nüfûsu da üç milyon civarındadır.
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.1970'den önce bir ortak Pazar ve ortak bir tarım politikası gerçekleştirmenin yollarını aradı, tam bir ekonomik bütünleşmeye 1970'li yıllar içinde varılacaktı. ECSC ile kazanılan deneyimlerin ışığı altında, uluslararası olma niteliği bir ölçüde sınırlandı. Yürütme organı olan komisyon, karar verme süresi içinde hazırlık çalışması yapacak ancak, san kararlar Bakanlar Konseyi tarafından verilecekti. Bu durum
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.1967'de Avrupa Konseyi''nin kurulmasından sonra da geniş ölçüde sürdürüldü.
Üye ülkeler ve topluluğun genişlemesiAvrupa Birliği yirmi yedi bağımsız devletten oluşur.
"Kurucu üye devletler" olarak bilinen ve 1952/ 1958 yıllarında toplulukta bulunan altı kurucu üye şunlardır:
Almanya
Avusturya
Birleşik Krallık
Belçika
Hollanda
Diğer üye devletler;
Bulgaristan
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Güney Kıbrıs
İrlanda
İspanya
İsveç
İtalya
Letonya
Litvanya
Lüksemburg
Macaristan
Malta
Polonya
Portekiz
Romanya
Slovakya
Slovenya
Yunanistan